X
سفر ایلام و مهران: مسیر زائران عتبات با اتوبوس
ایلام و مهران در ایام سفرهای زیارتی، به دلیل میزبانی از جمعیت زیاد، به کانون توجه زائران و مسیرهای زیارتی تبدیل شده‌اند.
چرا لوله پلیکا هنوز هم پرکاربردترین نوع لوله در بازار است؟
در بین مصالح مورد استفاده برای ایجاد زیرساخت‌های تاسیساتی، لوله‌ها جایگاهی بسیار حساس و مهمی دارند، چرا که نقش انتقال آب، فاضلاب، هوا یا حتی کابل‌های الکتریکی را ایفا می‌کنند. با وجود ورود انواع جدید لوله‌های پلیمری و کامپوزیتی به بازار، لوله پلیکا (PVC-U) همچنان جایگاه خود را به‌عنوان یکی از پرکاربردترین انواع لوله…
هشدار! این اشتباهات در خرید لوازم یدکی بیل مکانیکی هزینه ساز می‌شوند
من به عنوان یک پیمانکار با بیش از دوازده سال تجربه در حوزه ساخت و ساز و کار با ماشین آلات سنگین، بارها شاهد تأثیرات مخرب انتخاب نادرست لوازم یدکی بیل مکانیکی بر پروژه‌های عمرانی بوده‌ام. در این مقاله، با تکیه بر تجربیات شخصی و دانش تخصصی، به بررسی اشتباهات رایج در خرید لوازم یدکی…

کاهش زمان توقف کامیون‌ها؛ تجارت یک میلیارد دلاری ایران ــ آذربایجان

رئیس مرکز امور بین‌الملل وزیر راه و شهرسازی گفت: کاهش توقف کامیون‌ها در مرزها و هدف‌گذاری تجارت یک میلیارد دلاری ایران و آذربایجان از دستاوردهای این سفر است.

به گزارش بازار، امین ترفع، رئیس مرکز امور بین‌الملل وزیر راه و شهرسازی با اشاره به جزئیات سفر فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی به باکو، اظهار کرد: این سفر به دعوت رسمی «شاهین مصطفی‌اف» معاون نخست‌وزیر جمهوری آذربایجان و رئیس آذری کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و آذربایجان انجام شد.

وی افزود: در جریان این سفر، ضمن انجام ملاقات‌های رسمی، بازدیدهایی از پروژه‌ها و زیرساخت‌های حمل‌ونقلی جمهوری آذربایجان و همچنین پروژه‌های مشترک میان دو کشور صورت گرفت.

ترفع ادامه داد: در این سفر، ملاقات‌هایی با «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور آذربایجان، معاون نخست‌وزیر و رئیس کمیسیون مشترک انجام شد. همچنین وزیر راه و شهرسازی که ریاست کمیته مشترک همکاری اقتصادی از سوی جمهوری اسلامی ایران را بر عهده دارد، با وزیر حمل‌ونقل جمهوری آذربایجان نیز دیدار و گفتگو کردند. بازدید از بندر باکو، بندر اَلَت باکو و پروژه‌های مشترک مرزی در حاشیه رود ارس نیز از دیگر برنامه‌های این سفر بود.

رئیس مرکز امور بین‌الملل وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: در مذاکرات انجام‌شده، با توجه به اینکه هر دو طرف ریاست کمیسیون مشترک را بر عهده دارند، تمامی زمینه‌های همکاری اقتصادی میان ایران و آذربایجان مورد بررسی قرار گرفت و طرفین به توافقات جدیدی دست یافتند تا این توافقات، پیش‌از سفر قریب‌الوقوع رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان، عملیاتی و اجرایی شوند.

وی با اشاره به محورهای اصلی این توافقات، بیان کرد: بخش عمده این توافقات مربوط به حوزه حمل‌ونقل است تا بتوان برنامه‌ریزی لازم برای افزایش تردد در مرزهای دو کشور را انجام داد. با توجه به هدف‌گذاری کوتاه‌مدت برای ارتقای حجم تجارت میان ایران و جمهوری آذربایجان به یک میلیارد دلار، ضروری است، همچنین ظرفیت پذیرش در پایانه‌های مرزی افزایش یابد.

ترفع افزود: موضوع افزایش پذیرش کامیون‌ها در مرزهای مشترک یکی از محورهای اصلی مذاکرات بود که در خصوص آن به جمع‌بندی رسیدیم. مقرر شد برنامه مربوط به این موضوع تا پیش‌از سفر رئیس‌جمهور تهیه، نهایی و به امضای طرفین برسد. هدف از این برنامه، تسهیل فرایندهای گمرکی، ساده‌سازی و عادلانه‌سازی تشریفات عبور و کاهش زمان توقف کامیون‌ها در پایانه‌های مرزی است.

وی ادامه داد: موضوع دیگر مربوط به همکاری‌های دوجانبه در حوزه بنادر بود؛ به‌گونه‌ای که ایران بتواند در بنادر جمهوری آذربایجان و متقابلاً آذربایجان در بنادر ایران فعالیت داشته باشد. در این خصوص نیز مقرر شد بسته همکاری مشترک جدیدی تعریف شود که به توسعه حجم تجارت میان دو کشور کمک کند.

رئیس مرکز امور بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی یادآور شد: همچنین توافقات انجام‌شده در نشست کمیسیون مشترک که در ۲ و ۳ بهمن‌ماه سال‌جاری برگزار شده بود، بار دیگر مرور شد و آخرین وضعیت اجرای آن‌ها مورد بررسی قرار گرفت. مواردی که نیازمند گفتگو و پیگیری بیشتر بود نیز مورد بحث قرار گرفت تا موانع احتمالی موجود در روند اجرای توافقات، به‌سرعت برطرف شود.

وی با اشاره به تجربه همکاری مشابه با ترکیه در زمینه تعرفه‌ها و تسهیلات گمرکی، گفت: در این گفتگوها بر اهمیت در نظر گرفتن خدمات ویژه برای کامیون‌هایی که در گمرک‌ها تردد دارند تأکید شد تا فرآیند عبور تسهیل و مدت انتظار کاهش یابد. این اقدام تأثیر قابل‌توجهی در بهبود جریان تجارت خواهد داشت.

ترفع در خصوص پروژه احداث پل مرزی جدید نیز توضیح داد: یکی از پروژه‌های مشترک مرزی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، احداث پل مرزی جدید کلاله است که در سمت ایران به نقطه آغبند و در سمت آذربایجان به نقطه مقابل متصل می‌شود. این پل برای عبور وسایل نقلیه طراحی شده و برنامه‌ریزی به‌گونه‌ای است که عملیات اجرایی آن تا پایان امسال به اتمام برسد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در خصوص پایانه‌های مرزی دو کشور نیز عملیات اجرایی آغاز شده است. در سمت ایران، ۲۰ هکتار زمین آماده‌سازی شده و به‌زودی ساخت ساختمان‌های مورد نیاز آغاز خواهد شد. تا پیش‌از تکمیل این ساختمان‌ها، تجهیزات مرزی به‌صورت موقت مستقر می‌شوند و پس از بهره‌برداری کامل، فرآیند انتقال به ساختمان‌های دائمی صورت خواهد گرفت.

تحلیل بازار: موسسه تحلیل بازار فردا، گروهی متشکل از خبرنگاران و اقتصاددانان جوان است که با هدف تحلیل و بررسی رویدادها و تحولات اقتصادی ایران و جهان شکل گرفته و می کوشد با نگاهی نو به تحلیل و ارزیابی تحولات اقتصادی ایران و جهان بپردازد. اعضای موسسه تلاش می کنند با تکیه بر آخرین یافته های علمی و ضمن پرهیز از تقسیم بندی های رایج سیاسی و اقتصادی، بنیان گذار نگاهی نو در اقتصاد ایران باشند و برای حل مسائل اقتصادی امروز و فردای جامعه ایران به دنبال ارائه راهکارهایی متناسب با زیست بوم ایران بگردند. رصد و انتشار تازه ترین ترین اخبار رویدادهای اقتصادی، نقد و بررسی جریان ها و روندهای اقتصاد و بازار، آینده نگری و آینده پژوهی در حوزه های گوناگون اقتصادی، صنعتی و کشاورزی از جمله اقدامات و فعالیت های موسسه تحلیل بازار فردا است که در قالب رسانه های این موسسه در دسترس فعالان اقتصادی و صنعتی قرار می گیرد.
Related Post