X
با اپلیکیشن اسنپ تریپ چطور سریع بلیط تهران مشهد بخریم؟
خرید آنلاین بلیط تهران به مشهد اگر ساده بود، لازم نبود این متن را بخوانید. هر بار که وارد یکی از پلتفرم های خرید بلیط می شوید، با انبوهی از پروازها، قیمت ها، ایرلاین ها و فیلترهای پیچیده مواجه اید که به جای کمک، بیشتر باعث سردرگمی می شوند. هدف این راهنما ساده…
بهترین مشاغل و فرصت‌های استخدامی در بندر انزلی برای کارجویان
بندر انزلی، نگین استان گیلان و یکی از مهم‌ترین بنادر شمالی ایران، همواره به دلیل موقعیت استراتژیک خود در زمینه تجارت، گردشگری و صنایع مرتبط، فرصت‌های شغلی متنوعی را برای کارجویان فراهم آورده است. این شهر ساحلی زیبا با وجود منطقه آزاد، گمرک فعال و جاذبه‌های توریستی فراوان، بستری مناسب برای استخدام بندر انزلی در…
راهی نو در آموزش و یادگیری سئو با استادی سید احسان خسروی
در دنیای دیجیتال امروز، سئو (SEO) یکی از پایه‌های اصلی موفقیت کسب‌وکارهای آنلاین است.

تولید تابعی از انرژی ارزان شده است|پالس های اشتباه حکمرانی بد انرژی به سرمایه گذاران

شکرخدایی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق ایران با بیان اینکه حکمرانی بد انرژی به سرمایه گذاران پالس های اشتباهی می دهد، گفت:تولید در ایران تابعی از انرژی ارزان شده است.

سهیلا روزبان؛ بازار: «تحریم ها، سیاست گذاری اشتباه، اقتصاد دولتی، قیمت گذاری دستوری» مهم ترین عوامل ناترازی انرژی است که فرشید شکرخدایی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق ایران ریشه همه آنها را در حکمرانی بد انرژی می داند. او می گوید حکمرانی بد انرژی پالس های اشتباهی را به سرمایه گذاران طی سال گذشته داده و همین مساله باعث شده که الگوی تولید در کشور ما تابعی از انرژی ارزان باشد. در این الگو نه خبری از استفاده از تجهیزات با مصرف پایین است و نه تجهیزات با راندمان؛ در این الگو حتی خبری هم از تولید محصولات با ارزش افزوده بالای اقتصاد هم نیست.

این فعال بخش خصوصی که شرایط سرمایه گذاری در کشور را به شدت نگران کننده می داند، گریزی هم به سیاست های ضد تولید دولت ها در طی سال های گذشته زد و ادامه داد: برای حل ناترازی‌ها به ۴۰ تا ۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم که دولت نمی‌تواند در این حوزه کاری کند. پس تنها راه، ورود بخش خصوصی است؛ اما بخش خصوصی نگران است به محض اینکه مشکل ناترازی حل شد، مجدد انحصارگری‌ها و تنظیم‌گری‌های دولت از سرگرفته شود. بنابراین همچنان رغبتی برای ورود به این حوزه وجود ندارد.

او البته حل بحران انرژی در ایران را در گرو ارتباط با دنیا دانسته و می گوید: در شرایط تحریمی شاید مقابله با کسری شدید حوزه انرژی غیر ممکن نباشد اما به شدت سخت و نفس گیر است.

متن کامل گفتگوی فرشید شکر خدایی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق ایران را در ادامه می خوانید:

در چند سال گذشته میزان سرمایه گذاری غول های نفتی دنیا در کشور هایی همچون عربستان، قطر، امارات و حتی عراق افزایش یافته است. در مقابل روند سرمایه گذاری در کشور ما در طی این سال روند نزولی داشته است. جالب است که بدانید میزان جذب سرمایه گذاری خارجی در سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ حداکثر ۵ میلیارد دلار بوده است و این عدد در ســال ۱۴۰۱ درمجموع به ۱.۵ میلیارد دلار رســیده است

ناترازی انرژی اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داده و نگرانی ها نسبت به آینده ایران از هر زمانی بیشتر شده است. به نظر شما بحران امروز حوزه انرژی حاصل نبود سرمایه گذاری در بخش تولید بوده یا رشد بالای مصرف چنین سرنوشتی را برای کشور رقم زده است؟

ابتدا باید بگویم که بحران انرژی در کشور ما بحرانی امروز و دیروز نیست. این بحران از سال ها پیش در کشور ما شکل گرفته و امروز دیگر به وضعیت غیر قابل کنترلی رسیده یا حداقل می توان گفت که مدیریت و مقابله با آن به شدت سخت شده است.

اما چه شد که دارنده دومین ذخایر هیدروکربوری دنیا حالا در تامین انرژی مورد نیاز خود وامانده حاصل بی قاعدگی در تولید و مصرف است. بخشی از بی قاعدگی در تولید حاصل تحریم ها، قطع مراودات و تعاملات تجاری با دنیا بوده است. در واقع طی سال های گذشته مانع حضور سرمایه گذاران خارجی در ایران و دسترسی به تکنولوژی های روز شده و هر روز عقب ماندگی تولید نسبت به رقبایمان در سطح جهان و حتی منطقه بیشتر و بیشتر شد. همانطور که شاهد هستیم در چند سال گذشته میزان سرمایه گذاری غول های نفتی دنیا در کشور هایی همچون عربستان، قطر، امارات و حتی عراق افزایش یافته است. در مقابل روند سرمایه گذاری در کشور ما در طی این سال روند نزولی داشته است. جالب است که بدانید میزان جذب سرمایه گذاری خارجی در سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ حداکثر ۵ میلیارد دلار بوده است و این عدد در ســال ۱۴۰۱ درمجموع به ۱.۵ میلیارد دلار رســیده است.

جدای از تحریم های خارجی با مدل های متعددی از تحریم های داخلی هم مواجه هستیم. متاسفانه اقتصاد دستوری و دولتی و قیمت گذاری های تکلیفی و سیاست گذاری های اشتباه سرمایه گذاران داخلی را هم نسبت به حضور و سرمایه گذاری در داخل کشور بی میل کرده است. بررسی وضعیت اســتهلاک سرمایه هم نشان می دهد که استهلاک ســرمایه در سال ۱۳۹۰ به میزان ۱۸۰ همت و در ۱۴۰۰ سال به میزان ۲۵۷ همت بوده است. بنابر این استهلاک با تشکیل سرمایه برابر شده است که بسیار دردناک است و نشان می دهد اشتیاق به سرمایه گذاری در کشور بسیار کاهش یافته و برای حل آن باید چاره اساسی شود.

بررسی وضعیت اســتهلاک سرمایه هم نشان می دهد که استهلاک ســرمایه در سال ۱۳۹۰ به میزان ۱۸۰ همت و در ۱۴۰۰ سال به میزان ۲۵۷ همت بوده است. بنابر این استهلاک با تشکیل سرمایه برابر شده است که بسیار دردناک است و نشان می دهد اشتیاق به سرمایه گذاری در کشور بسیار کاهش یافته و برای حل آن باید چاره اساسی شود

همانطور که اشاره کردم بخش دیگری از مشکلات امروز در حوزه انرژی حاصل بی قاعدگی در مصرف است. البته این قاعدگی ها لزوما در بخش خانگی و مربوط به مردم نیست. به عنوان مثال به دلیل عدم نوسازی نیروگاه ها در طول سال های گذشته، راندمان و بهره وری در ایین بخش بسیار پایین بوده و ما ناچار هستیم سوخت زیادی را برای تولید برق بسوزانیم. فلرسوزی و هدر رفت گاز در این حوزه هم یکی از دلایل اصلی بالا بودن شاخص مصرف در کشور ماست.

اگر بخواهیم یک دلیل برای ناترازی مطرح کنیم؛ آن چیزی نیست جز حکمرانی بد انرژی در کشور. حکمرانی بد انرژی پالس های اشتباهی را به سرمایه گذاران طی سال گذشته داده و همین مساله باعث شده که الگوی تولید در کشور ما تابعی از انرژی ارزان باشد.

*بر اساس آمار اعلامی از طرف شرکت ملی گاز در فصل سرما بیش از ۷۰ درصد گاز تولیدی در کشور در بخش خانگی مصرف می شود. به نظر شما مردم و رشد مصرف در بخش خانگی طی سال های گذشته تا چه اندازه در بحران پیش آمده موثر بوده است؟
مشکل اصلی ما اضافه مصرف در بخش خانگی نیست. مشکل ما حکمرانی بد انرژی در کشور است. این حکمرانی بد است که باعث شده طرح های مربوط به بهینه سازی مصرف انرژی در کشور بی ارزش تلقی شوند. در اینکه مقدار مصرف در کشور ما بالاست شکی نیست اما سوال من اینجاست که دولت ها تا چه اندازه امکانات و زیر ساخت های لازم برای مدیریت مصرف انرژی را در کشور فراهم کرده اند. اینکه مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در کشور رعایت نشده و مقدار هدر رفت انرژی در منازل بالاست را باید به پای پٌر مصرف بودن مردم گذاشت.؟ اینکه تجهیزات و وسایلی که در کشور عرضه می شود بهره وری پایینی دارد، آیا تقصیر مردم است.؟

هدر رفت برق در شبکه توزیع به حدود ۳۵ درصد رسیده است. در حوزه آب شاهد هدر رفت ۱۵ درصدی هستیم. ارزش هدر رفت گاز هم حدود ۳.۵ میلیارد دلار اعلام می شود. با این اوصاف دولت اگر قرار است به سراغ بهینه سازی و مدیریت مصرف برود، بهتر است که این کار را از خودش شروع کند

همچنین نباید فراموش کرد که بخش زیادی از انرژی موجود در کشور در شبکه توزیع هدر می رود. بر اساس آمار اعلامی هدر رفت برق در شبکه توزیع به حدود ۳۵ درصد رسیده است. در حوزه آب شاهد هدر رفت ۱۵ درصدی هستیم. ارزش هدر رفت گاز هم حدود ۳.۵ میلیارد دلار اعلام می شود. با این اوصاف دولت اگر قرار است به سراغ بهینه سازی و مدیریت مصرف برود، بهتر است که این کار را از خودش شروع کند.

تحلیل بازار: موسسه تحلیل بازار فردا، گروهی متشکل از خبرنگاران و اقتصاددانان جوان است که با هدف تحلیل و بررسی رویدادها و تحولات اقتصادی ایران و جهان شکل گرفته و می کوشد با نگاهی نو به تحلیل و ارزیابی تحولات اقتصادی ایران و جهان بپردازد. اعضای موسسه تلاش می کنند با تکیه بر آخرین یافته های علمی و ضمن پرهیز از تقسیم بندی های رایج سیاسی و اقتصادی، بنیان گذار نگاهی نو در اقتصاد ایران باشند و برای حل مسائل اقتصادی امروز و فردای جامعه ایران به دنبال ارائه راهکارهایی متناسب با زیست بوم ایران بگردند. رصد و انتشار تازه ترین ترین اخبار رویدادهای اقتصادی، نقد و بررسی جریان ها و روندهای اقتصاد و بازار، آینده نگری و آینده پژوهی در حوزه های گوناگون اقتصادی، صنعتی و کشاورزی از جمله اقدامات و فعالیت های موسسه تحلیل بازار فردا است که در قالب رسانه های این موسسه در دسترس فعالان اقتصادی و صنعتی قرار می گیرد.