X
سفر ایلام و مهران: مسیر زائران عتبات با اتوبوس
ایلام و مهران در ایام سفرهای زیارتی، به دلیل میزبانی از جمعیت زیاد، به کانون توجه زائران و مسیرهای زیارتی تبدیل شده‌اند.
چرا لوله پلیکا هنوز هم پرکاربردترین نوع لوله در بازار است؟
در بین مصالح مورد استفاده برای ایجاد زیرساخت‌های تاسیساتی، لوله‌ها جایگاهی بسیار حساس و مهمی دارند، چرا که نقش انتقال آب، فاضلاب، هوا یا حتی کابل‌های الکتریکی را ایفا می‌کنند. با وجود ورود انواع جدید لوله‌های پلیمری و کامپوزیتی به بازار، لوله پلیکا (PVC-U) همچنان جایگاه خود را به‌عنوان یکی از پرکاربردترین انواع لوله…
هشدار! این اشتباهات در خرید لوازم یدکی بیل مکانیکی هزینه ساز می‌شوند
من به عنوان یک پیمانکار با بیش از دوازده سال تجربه در حوزه ساخت و ساز و کار با ماشین آلات سنگین، بارها شاهد تأثیرات مخرب انتخاب نادرست لوازم یدکی بیل مکانیکی بر پروژه‌های عمرانی بوده‌ام. در این مقاله، با تکیه بر تجربیات شخصی و دانش تخصصی، به بررسی اشتباهات رایج در خرید لوازم یدکی…

تصویر شکست ناپذیری یهود با فتح قلعه خیبر شکسته شد

حجت الاسلام مصطفی صادقی گفت: تصویر شکست ناپذیری یهود و هیمنه پوشالی در روزگار پیامبر هم وجود داشت و فتح خیبر مقدمه ای بر پیروزی مسلمانان با توکل به اراده و ایمان به خداوند بود.

خبرگزاری مهر -سرویس دین و اندیشه-سیده فاطمه سادات کیایی: بیست و چهارم رجب سالروز جنگ خیبر و فتح تاریخی قلعه خیبر به دست امام امیرالمومنین علی علیه السلام است. پیامبر با درک صحیح از تهدید یهودیان تصمیم به مقابله با یهودیان خیبر گرفت. خیبر، منطقه‌ای حاصلخیز در شمال مدینه، به دلیل موقعیت استراتژیک و دژهای مستحکم خود، به یکی از کانون‌های قدرت یهودیان تبدیل شده بود. این منطقه، که از چندین قلعه با دیوارهای بلند و استحکامات پیچیده تشکیل شده بود، تهدیدی جدی برای امنیت مسلمانان به شمار می‌رفت. یهودیان خیبر، نه تنها در پی توطئه و تحریک قبایل همسایه علیه مسلمانان بودند، بلکه با جمع‌آوری سلاح و تدارکات نظامی، برای مقابله با مسلمانان آماده می‌شدند.

نقش آفرینی امیرالمومنین (ع) در این جنگ که با دلاوری و شجاعت فتح یکی از قلعه‌های مقاوم خیبر را رقم زد نمادی از درهم شکسته شدن قدرت پوشالی یهودیان با تکیه بر ایمان و توکل الهی بود. فتحی که نه تنها به قدرت نظامی یهودیان در منطقه پایان داد، بلکه باعث تقویت موقعیت مسلمانان و گسترش اسلام شد. پیامدهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی فتح خیبر نمادی از پیروزی مسلمانان بر هیمنه یهود بود.

به همین مناسبت در خصوص این غزوه و آثار آن با حجت الاسلام مصطفی صادقی پژوهشگر تاریخ اسلام، تشییع و اهل بیت (ع) به گفتگو نشستیم که ماحصل آن را می‌خوانید.

*چه شد که جنگ خیبر رخ داد؟

خیبر از مناطق شمالی مدینه و یثرب هست که فاصله قابل توجهی از مدینه دارد. این منطقه و هم مناطق اطرافش شامل وادی القرا و فدک از مراکز حضور یهودیان است. مردم این منطقه ارتباط و تعاملی با یهودیان بنی قریظه و بنی نضیر که در مدینه بودند داشتند، بعد از بیرون رفتن بنی نضیر و بنی قریظه در نتیجه غزوه ای که پیامبر داشتند، بخشی از اینها به منطقه خیبر و هم کیشان خود پیوستند و در آنجا ساکن شدند.

بنی نضیر وقتی به خیبر رفتند باز دست از دسیسه و توطئه برنداشتند و حتی می‌گویند در جنگ خندق و احزاب مشرکین و ابوسفیان را تحریک کردند و با قبایل بنی غطفان که قبیله بزرگی در دشمنی با پیامبر بودند همکاری داشتند. از سوی دیگر قبایل یهود شمال مدینه را برای مسلمانان ناامن کرده بودند و اقداماتی را علیه برخی مسلمانان مثل پیک پیامبر انجام داده بودند. این حوادث باعث شد تا پیامبر به دنبال فرصتی برای جواب دادن به یهودیان باشد.

پیامبر بعد از مکه و اطمینان از این منطقه و انجام صلح حدیبیه، به سمت خیبر رفت. از آنجایی که اغلب غزوات پیامبر دفاعی بود، خیبر غزوه تهاجمی بود، برای همین جای بررسی و تبیین دارد که چرا پیامبر در این غزوه پیش دستی کرد، البته معصوم به لحاظ کلام و فقه شیعه و حتی فقه مسلمانان غیر شیعه اختیار را دارد اگر صلاح می بیند به کسانی که در مقابل توحید و دین اسلام می‌ایستند حمله ابتدایی هم بکند. با اینکه پیامبر این اجازه را دارد اما پیامبر پس از چندین حرکت یهودیان، به منظور دفاع از کیان مدینه و مسلمان‌ها به خیبر حمله کرد. در واقع مقدمه از سوی یهودیان بوده است و چند مطلب از جمله ناامنی شمال مدینه، هیمنه ای که یهودیان آنجا از خود ساختند و همکاری با دشمنان پیامبر باعث شد پیامبر اقدامی را علیه آنان انجام دهد.

*نقش حضرت امیر در این جنگ چه بود؟

حضرت علی (ع) از افرادی هستند که در کنار پیامبر در حوادث تلخ و شیرین حضور داشتند و در صحنه‌های مختلف اطاعت محض خود را به نمایش گذاشتند که بدون هیچ ملاحظه و محافظه کاری در بسیاری از جنگ‌ها پرچم داری کردند. غیر از جنگ تبوک در تمامی غزوات پیامبر از جمله خیبر حضور داشتند. آنچه که در روایات معروف است فتح یکی از قلعه‌های خیبر به دست امیرالمومنین (ع) صورت می‌گیرد. خیبر دارای شش، هفت قلعه بود که یهودی‌ها در آنجا ساکن بودند، قلعه‌های بزرگ و مقاومت که در عکسی که از کتاب‌های جغرافی به آن برخورد کردم هنوز بعد این‌همه سال اثر آن باقی مانده است.

فتح یکی از این قلعه‌ها که مقاومت بیشتری داشتند با سختی انجام شد، پیامبر احتمالاً با برنامه در مرحله اول ابوبکر و در مرحله دوم عمر را برای فتح آن می‌فرستد که با ناکامی مواجه می‌شوند و این موضوع در کتاب‌های تاریخی و منابع اهل سنت هم نقل شده البته که برخی به ذکر نام افراد نپرداختند و اشاره به شخصیت‌های مهاجرین داشتند اما کاملاً واضح است چه کسانی بودند. شاید این اتفاق به دلیل اطاعت نکردن محض این دو شخصیت و در مقابل اطاعت بی چون و چرای امیرالمومنین (ع) بود که فتح خیبر به دست ایشان صورت گرفت. در تاریخ این موضوع هم گفته شده که امیرالمومنین (ع) به دلیل درد چشمی که داشتند در ابتدا نرفتند. یک جمله خیلی معروفی هست که همه منابع آن را ذکر کردند و آن‌هم این است که پیامبر درباره امیرالمومنین (ع) بعد از ناکامی ابوبکر و عمر فرمودند فردا پرچم را به دست کسی می‌دهم که خدا و رسول از او راضی هستند و هم او از رسول و خدا راضی است. حتی برخی منابع نوشته‌اند که یاران پیامبر به دنبال این بودند که بدانند این فرد کیست و حتی دوست داشتن خودشان باشند.

قدرت خداوند در قدرت حضرت علی (ع) تجلی یافت

بعد از این پیامبر دستی روی چشمان امیرالمومنین (ع) کشیدند و به برکت پیامبر چشم‌ها شفا پیدا کرد و پرچم به دست ایشان سپرده شد و حضرت توانستند قلعه را تصرف کنند. حضرت در این جنگ افراد شاخصی چون مرحب خیبری از فرماندهان خیبر را از میان برداشتند، در برخی منابع این اقدام را به فرد دیگری به نام محمد بن مسلمه که زاویه‌ای با حضرت امیرالمومنین (ع) داشت نسبت داده‌اند که درست نیست و نقل بیشتر منابع درباره حضرت امیر است و به نظر می‌رسد از این طریق می‌خواستند برای این فرد فضیلتی بسازند. در اثنای جنگ سپر از دست حضرت می‌افتد و دست‌ها خالی می‌شود، در این میان دری را که گفته می‌شود در قلعه است از جا می‌کنند و آن را سپر خود می‌کنند. طبیعی است که بگوییم شاید این در از جا کندنش سخت نبوده، اما در روایاتی هست که بعداً یکی از یاران پیامبر و شاهدان صحنه گفته‌اند ما پنج نفری خواستیم که در را تکان دهیم نتوانستیم و این نشان از قدرت بدنی حضرت است. ایشان خود نیز فرموده‌اند به قدرت خداوند این کار انجام شده و ایمان و صلابت و عنایت الهی قدرت پهلوانی و بدنی را به حضرت عطا کرده است.

*اهمیت جنگ خیبر در تاریخ اسلام چیست و ارتباط آن با وضعیت امروز چگونه است؟

تمامی غزوات پیامبر به دلیل اینکه خودشان در آن حضور داشتند اهمیت دارد اما خیبر از این جهت که راه طولانی داشته و بعد مسافت در آن مطرح است اهمیت دیگری نیز میابد. چنانچه جنگ تبوک هم همین ویژگی را داشته و از این رو قرآن به آن اشاره کرده و در مورد افرادی که به بهانه‌های مختلف از حضور در جنگ سرباز می‌زنند نکاتی را بیان کرده است. از طرفی سرسختی یهودیان و ترسی که به جان مسلمانان از جهت جنگ با آنها به راه انداخته‌اند مسئله دیگر این جنگ است. مسلمانان از دشمن این تصور را داشتند که سرسخت و قوی هستند و راه طولانی است، و ممکن بود در مسیر یکی از خاندان‌های تأثیرگذاری که با یهود هم پیمان بودند سد راه پیامبر بشوند. پیامبر با درایت از راه دیگری آمد که این قبیله متوجه نشدند و توانستند یهودیان را شکست دهند.

همین هیمنه پوشالی و تبلیغ شکست ناپذیری یهود را امروز هم در رژیم صهیونیستی می‌بینیم، این نکته مهم است که در صدر اسلام هم این موضوع بوده و یهودیان خود را شکست ناپذیر معرفی می‌کردند، هم به لحاظ فنی و علمی و هم به لحاظ تجهیزاتی قلعه‌های محکمی داشتند که بقیه برخوردار نبودند و شبیه آن را امروزه هم می‌توان دید، اما مسلمانان با اتحاد و اطاعت از خداوند و پیامبر توانستند بر آنان پیروز شوند.

مهر نیوز: خبرگزاری مهر (MNA) از هجدهم اسفندماه سال ۸۱ فعالیت آزمایشی خود را آغاز کرده و پس از آن در ۲۹ اردیبهشت ماه سال ۸۲. متقارن با ۱۷ ربیع‌الاول، سالروز ولادت رسول گرامی اسلام (ص) به صورت آزمایشی بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت. این خبرگزاری سوم تیرماه سال ۱۳۸۲ همزمان با روز اطلاع رسانی دینی فعالیت رسمی خود را به دو زبان فارسی و انگلیسی آغاز کرد و بخش عربی «مهر» ۱۴ دی ماه همان سال، همزمان با میلاد با سعادت هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت فعالیت خود را در پیش گرفت. <strong>۱) اداره کل اخبار داخلی:</strong> این اداره کل متشکل از «گروه‌های فرهنگ، هنر، سیاست، اقتصاد، جامعه، دین و اندیشه، حوزه و دانشگاه، دانش و فناوری، ورزش و عکس» است. <strong>۲) اداره کل اخبار خارجی:</strong> اداره اخبار خارجی مهر در دو بخش فارسی شامل: «گروه‌های خبری آسیای شرقی و اقیانوسیه، آسیای غربی، اوراسیا، خاورمیانه و آفریقای شمالی، آفریقای مرکزی و جنوبی، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای لاتین و ایران در جهان» و بخش زبان‌های خارجی، شامل «عربی، انگلیسی، استانبولی، اردو و کردی» فعال است. <strong>۳) اداره کل اخبار استان‌ها:</strong> خبرگزاری مهر با دارا بودن دفتر خبری در تمامی استان‌ها، اخبار استانی را در ۵ گروه منطقه‌ای در سطح کشور دسته بندی نموده است که شامل مناطق «شمال، شرق، غرب، جنوب و مرکز» است. <strong>۴) اداره کل رسانه‌های نو:</strong> به منظور فعالیت مؤثر خبرگزاری مهر در فضای مجازی این اداره در بخش‌های «شبکه‌های اجتماعی، فیلم، اینفوگرافیک، رادیومهر و مجله مهر» به تولید محتوا می‌پردازد. فعالیت‌های بین المللی خبرگزاری مهر ۵ سال پس از تأسیس در سال ۲۰۰۷ به عنوان چهلمین عضو رسمی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه «اوآنا» در سیزدهمین نشست عمومی این اتحادیه پذیرفته شد. بعد از برگزاری بیست و نهمین نشست کمیته اجرایی اتحادیه خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه آذر ماه سال ۱۳۸۶ (۲۰۰۷) در جاکارتا اعضای این گروه ضمن بررسی مصوبات اجلاس سال گذشته (۲۰۰۶) تهران، درخواست عضویت خبرگزاری مهر را نیز مورد بررسی قرار دادند و موافقت خود را با پیوستن مهر به عنوان چهلمین عضو «اوآنا» اعلام کردند. خبرگزاری مهر توانست در همین مدت کوتاه نقشی فعال در آن سازمان و عرصه بین الملل ایفا کند. خبرگزاری مهر در سال ۲۰۰۹ میزبان سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین کمیته فنی اوآنا در تهران بوده‌است. خبرگزاری مهر در کنفرانس‌های مهم بین‌لمللی همچون: المپیک رسانه‌ها (چین ۲۰۰۹)، نشست سران اوآنا (کره جنوبی ۲۰۱۰)، چهاردهمین مجمع عمومی "اوآنا" (استانبول ۲۰۱۰)، سی و سومین نشست کمیته اجرایی و بیست و هفتمین نشست گروه فنی خبری اوآنا (مغولستان، اولانباتور ۲۰۱۱)، جشن پنجاهمین سال تأسیس اوآنا (بانکوک، تایلند ۲۰۱۲) دومین اجلاس جهانی رسانه‌ها (مسکو ۲۰۱۲) حضور فعال داشته و میهمان ویژه سومین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها (بوینس آیرس، آرژانتین ۲۰۱۰) بوده است. سی و هشتمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (فوریه ۲۰۱۵) سی و نهمین اجلاس کمیته فنی و اجرایی اوآنا (نوامبر ۲۰۱۵) اجلاس جهانی اقتصادی قزاقستان (۲۰۱۶) اجلاس جهانی رسانه‌ای اقتصادی سن پترزبورگ، روسیه (۲۰۱۶) اجلاس رسانه‌ای جاده ابریشم چین (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به نمایشگاه صنعت حلال تایلند به دعوت رسمی دولت تایلند (۲۰۱۶) اعزام خبرنگار به دوره آموزشی خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به دعوت رسمی خبرگزاری (۲۰۱۶) کنفرانس رسانه‌های اسلامی، اندونزی (۲۰۱۶) چهلمین نشست کمیته فنی و اجرایی و شانزدهمین اجلاس مجمع عمومی اوآنا، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) پنجمین کنگره جهانی خبرگزاری‌ها، آذربایجان (نوامبر ۲۰۱۶) این خبرگزاری مبتکر پرچم سازمان ۵۰ ساله خبرگزاری‌های آسیا-اقیانوسیه بوده و منتخب فعال‌ترین خبرگزاری این سازمان در سال ۲۰۱۰ بوده است. انتشارات رسانه مهر خبرگزاری مهر در سال ۱۳۹۰ مجوز انتشارات رسانه مهر را با هدف انتشار کتاب و آثار مکتوب از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرد. کتاب‌هایی همچون "جای پای جلال" نوشته مهدی قزلی، "حرفه‌ای " نوشته مرتضی قاضی و "واژه نامه اصطلاحات مطبوعاتی فارسی –انگلیسی" از جمله آثار انتشار یافته این مجموعه است. ارتباط با رسانه‌های جهان نظر به حضور بین‌المللی و اثرگذاری، این خبرگزاری ۶ زبانه (فارسی، عربی، انگلیسی، ترکی، اردو، کردی) به عنوان، مرجع قابل اعتمادی برای رسانه‌های معتبر دنیا تبدیل شده است. از این رو بسیاری از رسانه‌های خارجی ضمن اعلام آمادگی برای ایجاد دفاتر نمایندگی در منطقه مورد نظر برای تبادل اخبار و انعکاس وقایع مهم خبری دو کشور اقدام به امضا تفاهم نامه همکاری با خبرگزاری مهر کرده‌اند. خبرگزاری شینهوا (چین)، کیودو (ژاپن)، پی تی آی (هند)، تاس (روسیه)، اسپوتنیک (روسیه)، افه (اسپانیا)، برناما (مالزی)، پیرولی (گرجستان)، آکوپرس (رومانی)، یونهاپ (کره جنوبی)، پرنسا لاتینا (کوبا)، وی ان ای (ویتنام)، جیهان (ترکیه)، آنتارا (اندونزی)، ترند (آذربایجان)، نیوزیانا (زیمبابوه)، مونتسامه (مغولستان)، سانا (سوریه)، ای پی پی (پاکستان)، پی ان ای (فیلیپین) و آوا (افغانستان) برخی از خبرگزاری‌های طرف قرارداد با خبرگزاری مهر هستند. میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری مهر خود را متعهد به رعایت میثاق اخلاق حرفه‌ای خبرگزاری‌ها می‌داند. <strong>با مهر به دنیا نگاه کنیم</strong> <strong>صاحب امتیاز:</strong> سازمان تبلیغات اسلامی <strong>مدیر عامل و مدیر مسئول:</strong> محمد مهدی رحمتی <strong>معاون خبر:</strong> محمدحسین معلم طاهری