X
چرا لوله پلیکا هنوز هم پرکاربردترین نوع لوله در بازار است؟
در بین مصالح مورد استفاده برای ایجاد زیرساخت‌های تاسیساتی، لوله‌ها جایگاهی بسیار حساس و مهمی دارند، چرا که نقش انتقال آب، فاضلاب، هوا یا حتی کابل‌های الکتریکی را ایفا می‌کنند. با وجود ورود انواع جدید لوله‌های پلیمری و کامپوزیتی به بازار، لوله پلیکا (PVC-U) همچنان جایگاه خود را به‌عنوان یکی از پرکاربردترین انواع لوله…
هشدار! این اشتباهات در خرید لوازم یدکی بیل مکانیکی هزینه ساز می‌شوند
من به عنوان یک پیمانکار با بیش از دوازده سال تجربه در حوزه ساخت و ساز و کار با ماشین آلات سنگین، بارها شاهد تأثیرات مخرب انتخاب نادرست لوازم یدکی بیل مکانیکی بر پروژه‌های عمرانی بوده‌ام. در این مقاله، با تکیه بر تجربیات شخصی و دانش تخصصی، به بررسی اشتباهات رایج در خرید لوازم یدکی…
مشاغل پرتقاضا برای کار در تهران در سال ۱۴۰۴
تهران، پایتخت پرجنب‌وجوش ایران، همواره به عنوان قطب اصلی فرصت‌های شغلی در کشور شناخته شده است. با پویایی اقتصاد و تنوع صنایع، یافتن شغل مناسب در این شهر می‌تواند هم هیجان‌انگیز و هم چالش‌برانگیز باشد. در سال 1404، شناخت مشاغل پرتقاضا و درک پویایی بازار کار تهران برای جویندگان کار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.…

افزایش ۲۰ درصدی ترانزیت حمل و نقل جاده‌ای کشور در سال ۱۴۰۳

معاون وزیر و رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای از رشد ۲۰ درصدی ترانزیت در سال ۱۴۰۳ خبر داد.

به گزارش بازار به نقل از روابط‌عمومی سازمان راهداری وحمل‌ونقل جاده‌ای رضا اکبری اظهار کرد: ثبت ترانزیت جاده‌ای ۱۴.۷ میلیون تُنی در سال ۱۴۰۲ و افزایش ۵۸ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱، نشان‎دهنده تحقق نصاب عملکرد ترانزیتی طی دو سال پیاپی (۱۴۰۲ و ۱۴۰۳) برای نخستین بار در کشور است.

وی به فعالیت قریب به ۷۷۰ هزار دستگاه ناوگان ایرانی و خارجی در حوزه ترانزیت جاده‌ای در سال ۱۴۰۳ اشاره و خاطرنشان کرد: ثبت ترانزیت غیرنفتی ۹.۹ میلیون تُنی و ترانزیت نفتی ۷.۶ میلیون تُنی در سال گذشته به ترتیب نشان‌دهنده افزایش پنج و ۴۲ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۲ است.

معاون وزیر و رئیس سازمان با اشاره به افزایش مجموع ترانزیت جاده‌ای و ریلی کشور طی سال گذشته تاکید کرد: با توجه به تکلیف برنامه هفتم توسعه کشور مبنی بر ضرورت تحقق سهم ترانزیت ۱۶ میلیون تُنی ریلی و جاده‌ای در سال ۱۴۰۳، عبور مجموع ترانزیت زمینی کالا از مرز ۲۰ میلیون تُن گویای تحقق ۱۲۵ درصدی است.

اکبری تحقق این دستاورد را محصول تلاش همه ارگان‌ها و دستگاه‌های فعال در حوزه ترانزیت با محوریت وزارت راه و شهرسازی دانست و افزود: همچنین سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای با اقدامات متنوعی همچون فعال‌سازی دیپلماسی حمل‌ونقل با اولویت کشورهای همسایه، رقابت‌پذیرسازی کریدورهای عبوری از کشور با کاهش مشترک هزینه و عوارض مربوطه و معرفی توانمندی‌های ترانزیتی و لُجستیکی مجموعه حمل‌ونقل کشور در مجامع بین‌المللی گام‌های خوبی را در زمینه تقویت ترانزیت کشور برداشته است.

وی با تاکید بر اهتمام این سازمان به منظور عضویت در کنوانسیون‌های بین‌المللی، تصریح کرد: همچنین اقدامات موثری در راستای ارتقاء زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری پایانه‌های مرزی، بهسازی و ارتقاء محورهای منتهی به پایانه‌های مرزی، برگزاری کمیته و نشست‌های مشترک حمل‌ونقل جاده‌ای در سطح سازمان، استان‌ها و پایانه‌های مرزی با کشورهای مختلف و اولویت کشورهای همسایه انجام شده است.

معاون وزیر و رئیس سازمان گفت: سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای با پیگیری استقرار رویکرد لُجستیکی در محدوده مرزها و انتقال رویه‌های غیرمرزی از صفر مرز به پس‌کرانه، پیگیری به منظور پیاده‌سازی سامانه نوبت‌دهی مکانیزه در پس‌کرانه پایانه مرزی با اولویت مرزهای با تردد بالا، رفع مشکلات مرزی و اقداماتی از این دست به دنبال ثبت حد نصاب جدید در بخش ترانزیت جاده‌ای کشور است.

تحلیل بازار: موسسه تحلیل بازار فردا، گروهی متشکل از خبرنگاران و اقتصاددانان جوان است که با هدف تحلیل و بررسی رویدادها و تحولات اقتصادی ایران و جهان شکل گرفته و می کوشد با نگاهی نو به تحلیل و ارزیابی تحولات اقتصادی ایران و جهان بپردازد. اعضای موسسه تلاش می کنند با تکیه بر آخرین یافته های علمی و ضمن پرهیز از تقسیم بندی های رایج سیاسی و اقتصادی، بنیان گذار نگاهی نو در اقتصاد ایران باشند و برای حل مسائل اقتصادی امروز و فردای جامعه ایران به دنبال ارائه راهکارهایی متناسب با زیست بوم ایران بگردند. رصد و انتشار تازه ترین ترین اخبار رویدادهای اقتصادی، نقد و بررسی جریان ها و روندهای اقتصاد و بازار، آینده نگری و آینده پژوهی در حوزه های گوناگون اقتصادی، صنعتی و کشاورزی از جمله اقدامات و فعالیت های موسسه تحلیل بازار فردا است که در قالب رسانه های این موسسه در دسترس فعالان اقتصادی و صنعتی قرار می گیرد.
Related Post