X
چرا لوله پلیکا هنوز هم پرکاربردترین نوع لوله در بازار است؟
در بین مصالح مورد استفاده برای ایجاد زیرساخت‌های تاسیساتی، لوله‌ها جایگاهی بسیار حساس و مهمی دارند، چرا که نقش انتقال آب، فاضلاب، هوا یا حتی کابل‌های الکتریکی را ایفا می‌کنند. با وجود ورود انواع جدید لوله‌های پلیمری و کامپوزیتی به بازار، لوله پلیکا (PVC-U) همچنان جایگاه خود را به‌عنوان یکی از پرکاربردترین انواع لوله…
هشدار! این اشتباهات در خرید لوازم یدکی بیل مکانیکی هزینه ساز می‌شوند
من به عنوان یک پیمانکار با بیش از دوازده سال تجربه در حوزه ساخت و ساز و کار با ماشین آلات سنگین، بارها شاهد تأثیرات مخرب انتخاب نادرست لوازم یدکی بیل مکانیکی بر پروژه‌های عمرانی بوده‌ام. در این مقاله، با تکیه بر تجربیات شخصی و دانش تخصصی، به بررسی اشتباهات رایج در خرید لوازم یدکی…
مشاغل پرتقاضا برای کار در تهران در سال ۱۴۰۴
تهران، پایتخت پرجنب‌وجوش ایران، همواره به عنوان قطب اصلی فرصت‌های شغلی در کشور شناخته شده است. با پویایی اقتصاد و تنوع صنایع، یافتن شغل مناسب در این شهر می‌تواند هم هیجان‌انگیز و هم چالش‌برانگیز باشد. در سال 1404، شناخت مشاغل پرتقاضا و درک پویایی بازار کار تهران برای جویندگان کار از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.…

اختصاص ۹ هزار میلیارد ریال اعتبار به طرح‌های راه‌سازی استان اردبیل

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل گفت: برای اولین‌بار در دولت چهاردهم ۹ هزار میلیارد ریال اعتبار به طرح‌های راه‌سازی این استان اختصاص یافت.

به گزارش بازار، محبوب حیدری اظهار کرد: مجموع اعتبارات تخصیص‌یافته به طرح‌های راه‌سازی استان از محل پیوست یک قانون بودجه سال ۱۴۰۳ و اعتبارات توازن، معادل ۹ هزار میلیارد ریال است که این میزان اعتبار با حمایت و پیگیری نمایندگان ، استاندار و اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل به طور کامل در دولت چهاردهم تامین و پرداخت شده است.

وی افزود: کل اعتبار موردنیاز برای اجرای قطعات حوزه راه‌سازی استان ۸۹ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال و برای تکمیل و بهره‌برداری آنها هم ۳۶۰ هزار میلیارد ریال برآورده شده که برای تامین آن از محل‌های مختلف در حال تلاش هستیم.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه ۸۲۳ کیلومتر از راه‌های استان دارای ردیف اعتبار ملی است، ادامه داد: مطالعات فاز اول و دوم راه‌های استان به اتمام رسیده و ۲۰۳ کیلومتر از طرح‌های بزرگراهی نیز تکمیل شده است به طوری که در حال حاضر در مجموع ۲۷۲ کیلومتر بزرگراه و ۶۰۲ کیلومتر راه اصلی در استان اجرا شده است.

حیدری با بیان اینکه هم‌اکنون ۲۲۵ کیلومتر بزرگراه و ۶۷ کیلومتر راه اصلی نیز در استان اردبیل در دست احداث است، درباره آخرین وضعیت عملیات اجرایی باند دوم اردبیل – سرچم افزود: تاکنون ۵۷ کیلومتر از باند دوم اردبیل – سرچم به بهره‌برداری رسیده ، ۷۸ کیلومتر در دست اجراست و مطالعات ۴۳ کیلومتر باقی‌مانده نیز انجام شده است.

وی در ادامه مطالبات پیمانکاران باند دوم اردبیل -سرچم چهار هزار و ۵۰ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: اعتبار موردنیاز برای تمام قطعات در دست اجرای این طرح ۲۹ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال برآورد شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل در ادامه در خصوص احداث باند دوم اردبیل – مشگین‌شهر – اهر به طول ۹۳ کیلومتر در محدوده استان اردبیل اظهار کرد: از مجموع ۵۸ کیلومتر حدفاصل اردبیل – مشگین‌شهر به طول ۵۰ کیلومتر تکمیل شده و هشت کیلومتر باقی‌مانده این مسیربه همراه ۱۶ کیلومتر از جاده اهر – مشگین‌شهر در دست اجرا است.

حیدری همچنین به احداث باند دوم سه‌راهی رضی – گرمی – بیله‌سوار اشاره کرد و افزود: از ۱۳۹ کیلومتر در این مسیر ۳۳ کیلومتر تکمیل شده و ۳۵ کیلومتر دیگر هم در دست اجرا قرار گرفته است.

به گفته این مقام مسئول ، مطالبات پیمانکاران این طرح ۸۰۰ میلیارد ریال بوده و برای تکمیل آن ۴۲ هزار و ۵۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

احداث باند دوم سه‌راهی مشگین‌شهر – سه‌راهی سربند نیازمند ۵۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار است

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل توسعه راه‌های شمال استان را از اولویت‌های اداره کل راه و شهرسازی استان برشمرد و گفت: احداث باند دوم سه‌راهی مشگین‌شهر – سه‌راهی و سربند به طول ۱۳۷ کیلومتر که عملیات اجرایی ۴۰ کیلومتر از سمت پارس‌آباد با پیشرفت بالای ۵۵ درصد در دست اجرا بوده و ۲۷ کیلومتر از سمت مشگین‌شهر نیز اخیرا به پیمانکار واگذار شده است.

حیدری ادامه داد: مطالعات ۷۰ کیلومتر باند دوم سه‌راهی مشگین‌شهر – سه‌راهی سربند انجام شده و برای تکمیل آن ۵۷ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

وی به چهارخطه اصلاندوز – سربند – پارس‌آباد – بیله‌سوار به‌عنوان یکی دیگر از طرح‌های راه و شهرسازی استان اشاره کرد و گفت: این طرح به طول ۱۰۶ کیلومتر بوده که ۱۰ کیلومتر آن به بهره‌برداری رسیده و ۱۰ کیلومتر ادامه این مسیر در مرحله تکمیل است.

این مقام مسئول ادامه داد: احداث چهارخطه انگوت – قره‌آغاج نیز در قالب این طرح در دست اجراست و مطالعات محدوده پارس‌آباد – بیله‌سوار و سربند – اصلاندوز به طول ۸۰ کیلومتر هم انجام شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل اظهار کرد: در حال حاضر مطالبات پیمانکاران در این طرح یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال بوده که برای تکمیل آن ۳۳ هزار میلیارد ریال نیاز است.

حیدری افزود: یکی دیگر از طرح‌های ملی و شاخص احداث تونل شمالی حیران و راه‌های طرفین به طول ۲.۷ کیلومتر است که در حال حاضر تمام عملیات حفاری، لاینینگ تونل و بخشی از روسازی داخل تونل اتمام یافته و در مرحله تکمیل روسازی و اجرای راه‌های طرفین است و در صورت تامین اعتبار در ۶ماهه نخست سال آتی مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت.

وی به احداث کنارگذر اردبیل به طول ۵۷ کیلومتر در این مسیر اشاره کرد و گفت: این طرح به طول هفت کیلومتر در ۲ باند آسفالت اجرا شده و چهار کیلومتر دیگر در دست اجرا قرار گرفته است.

تحلیل بازار: موسسه تحلیل بازار فردا، گروهی متشکل از خبرنگاران و اقتصاددانان جوان است که با هدف تحلیل و بررسی رویدادها و تحولات اقتصادی ایران و جهان شکل گرفته و می کوشد با نگاهی نو به تحلیل و ارزیابی تحولات اقتصادی ایران و جهان بپردازد. اعضای موسسه تلاش می کنند با تکیه بر آخرین یافته های علمی و ضمن پرهیز از تقسیم بندی های رایج سیاسی و اقتصادی، بنیان گذار نگاهی نو در اقتصاد ایران باشند و برای حل مسائل اقتصادی امروز و فردای جامعه ایران به دنبال ارائه راهکارهایی متناسب با زیست بوم ایران بگردند. رصد و انتشار تازه ترین ترین اخبار رویدادهای اقتصادی، نقد و بررسی جریان ها و روندهای اقتصاد و بازار، آینده نگری و آینده پژوهی در حوزه های گوناگون اقتصادی، صنعتی و کشاورزی از جمله اقدامات و فعالیت های موسسه تحلیل بازار فردا است که در قالب رسانه های این موسسه در دسترس فعالان اقتصادی و صنعتی قرار می گیرد.
Related Post